میلگرد یکی از پرکاربردترین قطعات فولادی هستند که در انواع گوناگون و برای مصارف مختلف تولید می شوند. مقاومت بالای این قطعات در کنار شکل ظاهری آنها باعث می شود در حوزه های گوناگون ساختمانی و صنعتی از انواع میلگرد استفاده شود.

یکی از این انواع میلگرد یا آرماتور، میلگرد ترانس نام دارد که با ظاهر صیقلی و براق خود شناخته می شود. این میلگرد ها نیز از جنس فولاد هستند اما حین فرایند ساخت، سطحی براق و درخشان پیدا می کنند که باعث می شود در عرصه تزئینات نیز به کار برده شوند.

میلگرد ترانس در انواع بسیار متنوعی تولید و در بازار عرضه می گردد که در ادامه به معرفی هر یک از آنها خواهیم پرداخت. اما خوب است در ابتدا با نحوه ساخت و کاربرد این نوع از میلگرد بیشتر آشنا شویم.

میلگرد ترانس | بورس آهن

درباره نحوه ساخت و کاربرد میلگرد ترانس چقدر می دانید؟

میلگرد ساده معمولاً طی فرآیندی که کشش میلگرد نام دارد، به میلگرد ترانس تبدیل می شوند. در واقع در این فرآیند، میلگرد کشیده شده و در نتیجه به قطر دلخواه می رسد و هم ظاهری صیقلی پیدا می کند. البته ممکن است میلگرد ترانس به روش های دیگری نیز تولید شود (که منجر به تولید انواع مختلف این میلگرد می گردد)، ولی به نظر می رسد این روش رواج بیشتری دارد و کم هزینه تر است.

این نوع میلگرد در دو ویژگی ممتاز است: اول مقاومت و استحکام، دوم زیبایی ظاهری. به همین علت در صنایعی که حساسیت کار بالا است و یا ظاهر سازه بسیار اهمیت دارد، میلگرد های ترانس بهترین گزینه به حساب می آیند.

انواع میلگرد ترانس چیست؟

حال نوبت به معرفی انواع مختلف میلگردهای ترانس می رسد. این میلگرد ها بر اساس شیوه ساخت یا مراحلی که به فرایند اصلی اضافه می شوند، به انواع گوناگونی دسته بندی می شوند که عبارتند از:

1- کششی (روغنی)

در بخش های قبل درباره نحوه ساخت میلگرد ترانس به روش کششی توضیح داده شد. در واقع میلگرد هایی که به این روش تولید می گردند، میلگرد کششی یا روغنی نام دارند. از آن جهت اصطلاح روغنی نیز به این نوع از میلگرد ها نسبت داده می شود که از آهن روغنی ساخته می شوند.

انواع میلگرد ترانس

میلگردهای کششی معمولاً ضخامتی معادل 6 تا 10 میلی متر دارند و بعد از مرحله کشش، تحت فرآیند تاب گیری و سپس پولیش قرار می گیرند و به همین دلیل ظاهر زیبایی دارند. این میلگرد ها از جمله میلگردهای بسیار مستحکم به شمار می روند که در ساخت پیچ های بلند و سایر سازه های صنعتی یا ساختمانی به کار گرفته می شوند.

2- تک پولیش

پولیش کردن مرحله ای است که به صیقلی و زیبا شدن میلگرد ترانسی می انجامد. میلگرد های ساده که طی فرایند به نام نورد گرم تولید می شوند معمولاً ظاهر تمیز و یکدستی ندارند. پولیش باعث براق تر شدن و صاف شدن سطح این میلگرد ها می شود. از میلگرد های ترانس تک پولیش بیشتر در ساخت سیلندر های هیدرولیکی و پمپ های نفت یا آب استفاده می شود. لازم به ذکر است این نوع میلگرد اگر تحت ماشین کاری نیز قرار بگیرند، باز هم همان ظاهر براق و صیقلی خود را دارند.

3- دو پولیش

از نام این نوع میلگرد می توان حدس زد که دو بار پولیش می شود. بدون شک انجام دوباره این فرآیند منجر به تولید میلگردی با براقیت بیشتر می شود. میلگرد ترانس دو پولیش ظاهری آینه مانند پیدا می کند و در مواردی مانند ساخت سازه های معماری، تولید قطعات خودرو و … کاربرد دارد. این نوع میلگرد بسیار مستحکم است و در اصطلاح می توان آن را نشکن دانست.

4- سنگ خورده

این نوع میلگرد در عوض پولیش خوردن، با فرایند به نام سنگ زنی براق و صیقلی می شوند. دستگاه هایی که این کار را بر روی میلگرد انجام می دهند ممکن است متفاوت باشند که معروف ترین آنان یک دستگاه سوئدی به نام لیدکوپینگ است. به کمک این دستگاه میلگرد ترانس با ضخامت های متفاوت از 6 تا 100 میلی متر تولید می شود. اگر با میلگرد ی روبرو شدید که سر های آن زرد یا قرمز بود بدانید با میلگرد سنگ خورده طرف هستید.

5- بلبرینگ خور

این نوع از میلگرد ترانس، تنها در ویژگی بلبرینگ خور بودن با میلگرد دو پولیش متفاوت هستند. میلگرد بلبرینگ خور گاهی به نام CK45 نیز شناخته می شود که در واقع به فولادی اشاره دارد که از آن ساخته شده است.

میلگرد ترانس بلبرینگ خور در صنایعی مانند ماشین سازی، خودرو سازی، ساخت ابزار و یراق آلات و همچنین مبل سازی به کار می رود.

6- تسمه

میلگرد های از نوع تسمه به لحاظ شکل هندسی متفاوت هستند. این قطعات فولادی به صورت میله های بلند چهارگوش ساخته می شوند. روش تولید این میلگرد گوناگون است اما اگر به شیوه ترانسی تولید شوند، مانند سایر میلگرد های ترانس، ظاهری صیقلی و یکدست پیدا می کنند.

میلگرد چهار پهلو

7- مفتول

این نوع میلگرد ترانس، به خاطر قطر کمی که دارد، برای مصارف خاصی مانند فرفورژه سازی بسیار مناسب است. قطر میلگرد مفتولی 3 تا 4 میلی متر است و به راحتی تغییر شکل می دهد و به همین علت برای هر کاری مناسب است. کاربرد این میلگرد ها را شاید در صنایع مبل سازی یا در دکوراسیون ها و … دیده باشید.

8- شش پر

میلگرد ترانس شش پر را می توان یکی از گران ترین انواع میلگرد ترانس دانست. قیمت بالای این نوع از میلگرد دو دلیل مهم دارد. اولاً میلگرد های شش پر طراحی ظاهری و نمایی بسیار زیبا دارند که این زیبایی به دنبال صرف وقت بیشتر در مراحل تولید به دست آمده است. دوماً جنس میلگرد شش پر از آلیاژی به نام ST37 است بسیار مستحکم و مقاوم ساخته شده است.

9- چهار پهلو

این میلگرد ها بسیار ظریف و معمولاً در ابعاد کوچک، برای مثال 2 در 2 ساخته می شوند. به همین دلیل نیز برای کاربرد هایی که نیاز به ظرافت و زیبایی احساس می شود، بسیار مناسب اند. البته میلگرد ترانس چهار پهلو با ابعاد بزرگ تر نیز تولید می شود و هر کدام برای مصارف خاص به کار می روند. از قفل سازی گرفته تا حفاظ و نرده و …، همگی می توانند نمونه هایی از کاربرد متنوع این میلگرد باشند.

اشتراک گذاری