میلگرد یا آرماتور، را می توان فولادی تعریف کرد که در سازه ی بتنی برای جبران مقاومت کششی پایین بتن استفاده می‌شود. فولادی که به این منظور در بتن آرمه استفاده می شود به شکل سیم یا استوانه با طول بلند است و میلگرد نامیده می‌شود. البته در شرایط ویژه از فولادهای دیگر  ساختمانی مانند ناودانی و یا قوطی نیز برای تقویت بتن استفاده می‌شود.

ميلگردی که مورد استفاده قرار میگیرد بايد تميز بوده و عاري از هر گونه آلودگي نظير چربيها، دوغاب سيمان سفت شده، گرد و خاك، زنگ، ضد زنگ، قير و مواد كند گير كننده و يا مواد زائد ديگر باشد.

در کشور های جهان فولاد میلگرد با استاندارد های مختلف تولید می‌شود و استاندارد های طبقه بندی شده ی مشخصی در برای خواص مکانیکی فولاد مورد استفاده وجود دارد. در ایران قسمت عمده فولاد میلگرد توسط کارخانه ذوب آهن اصفهان تولید می‌شود و از استاندارد روسی پیروی میکند.

از نظر تنوع قطر  یا سایز میلگرد نیز استاندارد های تولید مختلفی موجود است. در استاندارد روسی که در کارخانه ذوب آهن اصفهان مورد استفاده‌ قرار میگیرد میلگرد تا قطر ۴۰ میلیمتر تولید می‌شود.

انواع میلگرد و مشخصات مکانیکی آن

شکل ظاهری میلگرد های A2 و A3

در سازه بتنی میلگرد طولی از استاندارد A3 و میلگرد عرضی از استاندارد A2 انتخاب می شود . یکی از راه های شناسایی نوع استاندارد شکل آج میلگرد است. در میلگرد استاندارد A3 آج ها به شکل ضربدری است اما در استاندارد A2 به شکل منفرد است. در استاندارد A2 آج بصورت موازی است ولی در استاندارد A3 آج بصورت هفت و هشت است.

انواع میلگرد و مشخصات مکانیکی استاندارد ها

معمولا فولاد مصرفی در ایران با استاندارد روسی دسته بندی می شود که به شرح زیر است:

۱ – میلگرد نرم بدون آج (A1) یا میلگرد ساده

میلگرد ساده با مشخصات مکانیکی تنش جاری ۲۳۰۰ کیلوگرم بر سانتی متر مربع و تنش گسیختگی ۳۸۰۰ کیلوگرم بر سانتی متر مربع و تغییر شکل نسبی پلاستیکی (در زمان گسیختگی) ۲۵ درصد بعنوان میلگرد نرم یا ساده نامیده می شود و عمدتا بصورت صاف و بدون آج است. این نوع میلگرد برای عملیات آهنگری و تغییر شکل و جوشکاری  مناسب است و عموما بعنوان یک میلگرد داکتیل شناخته می شود.

۲ – میلگرد نیمه سخت با آج ساده (A2)

این نوع میلگرد با تنش جاری ۳۰۰۰ کیلوگرم بر سانتی متر مربع و تنش گسیختگی ۵۰۰۰ کیلوگرم بر سانتی متر مربع و تغییر شکل نسبی پلاستیکی (در زمان گسیختگی) ۱۹ درصد بعنوان میلگرد نیمه خشک یا ترد و نیمه نرم شناخته شده که بصورت آجدار و عمدتا آج فنری شکل است.

این میلگرد برای عملیات ساختمانی و خاموت زنی کاربرد دارد و انجام عملیات جوشکاری بر روی آن توسیعه نمی شود .

۳- میلگرد سخت با آج پیچیده (A3)

میلگرد سخت با تنش جاری ۴۰۰۰ کیلوگرم بر سانتی متر مربع و تنش گسیختگی ۶۰۰۰ کیلوگرم بر سانتی متر مربع و تغییر شکل نسبی پلاستیکی (در زمان گسیختگی) ۱۴ درصد میلگرد خشک یا ترد نامیده می شود و مناسب کاربرد سیویل صنعتی و ساختمانی است و بصورت آجدار و معمولا آج جناقی است و برای آهنگری یا تغییر شکل با زوایای تند مناسب نبوده و همچنین به هیچ عنوان جوشکاری بر روی آن مجاز نیست.

4- میلگرد سخت با آج پیچیده (A4)

یان استاندارد میلگرد دارای آج دوکی شکل است. مطابق استاندارد شماره 3132 سازمان ملی استاندارد ایران میلگرد A4 یا میلگرد با آج 520 و 500 از نوع آجدار مرکب است.

بنابراین آج های عرضی دوکی شکل در دو طرف آج طولی و به صورت چهار نیم مـارپیچ بـه شـکل هفت – هشت و با زاویه 35درجه تا و شامل 75 درجه است.این شکل آج حداقل مقاومت کششی 520 مگاپاسکال و شکل پذیری حداقل 18% را برای این گرید تضمین می کند.

 میلگرد A4 در طراحی و ساخت انواع سازه های ساختمانی (سازه های غیر ساختمانی را شامل نمی شود) بتن آرمه، به جز دیوارهای برشی ویژه و قاب های خمشی ویژه، کاربرد دارد.

شرایط زیر در استفاده از این نوع میلگرد اجباری است

  • میلگرد دارای آج عرضی دوکی شکل در دو طرف آج طولی باشد.
  •  شکل پذیری این استاندارد از میلگرد حداقل در حد مورد انتظار برای استاندارد میلگرد A3 است.
  •  در تولید میلگرد، از شمش با کربن بالا استفاده نشود. روش تولید میلگرد، تکنولوژی ترمکس بوده وکربن معادل (CE) میلگرد، حداکثر 5/0 است.

خواص مکانیکی میلگرد (تست کرنش و کشش و خمش)

تنش تسلیم

به حداکثر میزان نیرویی که به میلگرد وارد‌ و میلگرد دچار تغییر شکل دائمی نشود تنش تسلیمی می گویند. یعنی اگر از مقدار نیرو بیشتر شود، میلگرد بحالت اولیه باز نمی گردد و برای همیشه تغییر شکل می یابد.

خاصیت برگشت پذیری را ‌خاصیت الاستیکه‌ و خاصیت برگشت ناپذیری را ‌خاصیت پلاستیک‌ می نامند. در طراحی، معیار انتخاب نوع میلگرد کاربردی، مقدار تنش تسلیمی است که باید تحمل کند.

به بخاطر است که مقدار تنش تسلیم بسیار مهم است و در دسته بندی میلگرد نقش دارد.

مقاومت کششی

به بیشترین نیروی کششی که جسم قبل از شکست تحمل می‌کند گفته می شود. واحد آن، ‌پوند بر اینچ مربع‌ است. خاصیت مقاومت کششی میلگرد را می‌توان با عملیاتی همچون آلیاژکاری، سرد کاری،‌ یا عملیات حرارتی افزایش داد.

عبارات متشابهی که برای مقاومت کششی بکار گرفته می‌شود شامل استحکام کششی – تاو کششی– Tensie Strength. در آزمون کشش و ازدیاد طول نسبی، میزان انعطاف پذیر بودن و یا شکننده بودن میلگرد، است.

انواع کاربرد میلگرد ( آرماتور )‌ در بتن

میلگرد در اشکال مختلف در سازه بتنی مورد استفاده قرار می‌گیرد که معمولاً در نقشه سازه‌، بطور دقیق تریسم شده اند مانند موارد زیر:

میلگرد راستا‌: جهت جبران مقاومت کششی در بتن

میلگرد خاموت: جهت جلوگیری از بیرون زدگی میلگرد طولی بخاطر کمانش و تحمل نیروهای برشی و جلوگیری از گسترش ترک‌.

میلگرد سنجاقک: برای تقویت مقاومت برشی خاموت‌ و اتصال کامل بین میلگرد طولی و خاموت

میلگرد خرک: برای قرار دادن دو شبکه متوالی افقی با فاصله‌ی معین در داخل قالب (‌کاربرد در بتن ریزی‌های کف و فونداسیون‌)

میلگرد رکابی: برای در امتداد نگه داشتن آرماتورهای طولی یا عمودی در بتن ریزی دیوار و دال (به شکل حرف u) یا بین دو سفره آرماتور (شبکه مش بندی)

میلگرد ادکا: لنگر منفی در تکیه‌گاه تیر و برای تحمل نیروهای برشی

انواع کاربرد میلگرد ( آرماتور )‌ در بتن

انواع میلگرد و تفاوت بین آنها

در واقعیت بتن فوق العاده در برابر فشار مقاومت دارد و به همین دلیل برای خورد کردن بتن به نیروی بسیار زیادی نیاز دارد اما بتن از نظر نیروی کششی نسبتا ضعیف است بنابراین برای ترک خوردن بتن به وسیله ی خم یا پیچش نیروی خیلی کمتری نیاز است.

به جهت دلیل از میلگرد یا آرماتور برای افزایش قدرت کششی بتن استفاده می شود.

میلگرد در طول و قطرهای مختلفی موجود اند که هر کدام از این  میلگرد ها کارایی مخصوص به خود را دارند اما تنها ۶ نوع آن رایج است:

  • اروپایی ( آلیاژ کربن، منگنز ، سیلیکون و غیره)
  • فولاد کربن (میلگرد سیاه عادی)
  • گالوانیزه
  • روکش اپوکسی
  • فایبرگلاس
  • فولاد استنلس

قیمت روز میلگرد

جهت دریافت قیمت میلگرد با کارشناسان بورس آهن تماس حاصل نمایید جهت صحولت لیست صفحات مربوط به قیمت در زیر قرار داده شده است

اشتراک گذاری