همانطور که می دانید ناودانی از جمله پرکاربردترین سازه هایی هستند که در ساخت و ساز و صنایع گوناگون به کار گرفته می شوند. در میان اهالی صنعت و ساختمان سازی، دو عبارت ناودانی سبک و ناودانی سنگین بسیار مصطلح است. حال می خواهیم بدانیم چه مواردی تفاوت ناودانی سبک و سنگین را ایجاد می کند. برای فهم بهتر این موضوع، بهتر است ابتدا با تعریف ناودانی و انواع آن بیشتر آشنا شویم.

درباره ناودانی چه می دانید؟

قبل از اینکه به بیان تفاوت ناودانی سبک و سنگین بپردازیم لازم است با ساختار ناودانی ها آشنا شویم. خوب است بدانید سازه های فلزی و فولادی بسیاری وجود دارند که همگی در صنایع مختلف و همچنین در ساختمان سازی، کاربردهای بسیار وسیعی دارند. یک نمونه از این سازه ها، ناودانی ها هستند که تقریباً در هر زمینه ای، رد پایی از خود به جای می گذارند. ناودانی در واقع یک قطعه یا پروفیل باز است که از یک بخش افقی و دو دیواره عمودی تشکیل می شود، به طوری که شما را به یاد حرف انگلیسی U می اندازد. قسمت افقی سازه، جان نام دارد و به دو بخش عمودی کناره های آن بال گفته می شود.

ناودانی سبک و ناودانی سنگین

تعریفی از ناودانی سبک و سنگین

برای آشنایی با انواع ناودانی و تفاوت ناودانی سبک و سنگین ابتدا باید جدول اشتال را بشناسیم. این جدول که در میان مهندسین بسیار مشهور و البته پرکاربرد است، یک منبع عالی و آسان برای به دست آوردن ابعاد و وزن استاندارد سازه ها و قطعات فلزی و صنعتی به شمار می رود. به کمک جدول اشتال، بدون نیاز به انجام محاسبات پیچیده می توان سایز و وزن استاندارد و صحیح یک قطعه را مشخص کرد.

برای تعریف ناودانی سبک و ناودانی سنگین باید به جدول اشتال مراجعه کرد. بدین صورت که اگر وزن ناودانی تولید شده کمتر از وزن استانداردی باشد که توسط جدول اشتال مشخص می شود، این ناودانی، ناودانی سبک محسوب می گردد. به همین ترتیب می توان تعریف درستی نیز از ناودانی سنگین به دست آورد. یعنی اگر وزن ناودانی با آنچه جدول اشتال اعلام می کند مطابقت داشته باشد، ناودانی در دسته ناودانی های سنگین قرار می گیرد.

این تعاریف به خودی خود گویای تفاوت ناودانی سبک و سنگین هستند اما همین تفاوت وزن به تفاوت های دیگری نیز در میان ناودانی ها منجر می گردد همان طور هم که حدس میزنید قیمت ناودانی در این دو دسته متفاوت است.

ناودانی سبک و سنگین چه تفاوت هایی دارند؟

همانطور که پیش تر توضیح داده شد، تفاوت اصلی در وزن ناودانی سبک و سنگین و تطابق آن با جدول اشتال است. ولی آیا به جز وزن، تفاوت های دیگری نیز میان انواع سبک و سنگین ناودانی می توان پیدا کرد؟ حقیقت این است که همین تفاوت وزن، موارد تفاوت ناودانی سبک و سنگین را گسترده تر می کند. یعنی می توان ویژگی های گوناگون بیشتری را میان این دو نوع ناودانی یافت که برخی از آن ها مطابق موارد زیر هستند:

  •  بدیهی ترین تأثیری که تفاوت وزن قطعه ها ایجاد می کند، روی قیمت آن است. بدون شک قطعه های سنگین تر قیمت بیشتری نیز دارند. علاوه بر این در مورد ناودانی ها، این سنگین بودن با استاندارد بودن نیز در ارتباط است و قطعاً هزینه تهیه یک قطعه استاندارد بالاتر برآورد می شود.
  •  بدون شک تفاوت ناودانی سبک و سنگین به ابعاد آن نیز برمی گردد. یعنی شاید شما نتوانید ناودانی سنگین را در هر سایز و ابعادی که می خواهید پیدا کنید زیرا همانطور که گفته شد، ناودانی سنگین باید مطابق با جدول اشتال طراحی و ساخته شود.
  •  حال نوبت به یکی از مهم ترین تفاوت های میان ناودانی سبک و سنگین می رسد یعنی کاربرد ناودانی. هر یک از انواع سبک و سنگین این قطعات ممکن است کاربردهای متفاوتی داشته باشند. زیرا تفاوت در وزن و ابعاد، حتماَ روی ویژگی های دیگر ناودانی مانند مقاومت آن نیز تأثیر می گذارد. علاوه بر این مهم ترین اصل در صنعت، هزینه است. گاهی لازم است برای کاری که در نظر دارید برآورد اقتصادی را در اولویت قرار دهید، به طوری که اگر لزوماً به یک ناودانی خیلی مقاوم یا استاندارد نیاز ندارید، از قطعات ارزان تر استفاده کنید.

کاربرد ناودانی سنگین و سبک

کاربرد ناودانی سنگین و سبک

همانطور که توضیح داده شد، یکی از موارد مهم تفاوت ناودانی سبک و سنگین در کاربرد آن هاست. تا اینجا متوجه شدیم که ناودانی های سنگین وزن بیشتری نسبت به انواع سبک دارند در نتیجه بدیهی است که ضخامت بیشتر و به دنبال آن مقاومت بیشتری نیز داشته باشند. از این رو این نوع از ناودانی ها بیشتر برای کارهای سنگین صنعتی به کار می روند، برای مثال تولید بادبند و خرپا، ساخت ستون و …

در مقابل، ناودانی سبک به دلیل وزن پایین¬تری که دارد، در موارد دیگری به کار گرفته می شود که از جمله این موارد می توان به استفاده در حوزه ساختمان سازی، تولید چهارچوب، اسکلت اتومبیل های سنگین مانند کامیون، ترمیم ساختمان ها و همچنین تولید تجهیزات دریایی اشاره کرد.

انواع ناودانی سبک و سنگین در کدام کشورها ساخته می شوند؟

همه انواع ناودانی در تمام کارخانه ها تولید نمی شوند. شاید بتوان یکی دیگر از نمونه های تفاوت ناودانی سبک و سنگین را تفاوت در کشور و کارخانه تولید کننده آن دانست.

معمولاَ بهترین نمونه های ناودانی سنگین و استاندارد توسط کشورهای اروپایی تولید می شوند. درباره ناودانی سبک نیز می توان روسیه را پیشگام در این عرصه دانست، به طوری که اگر به دنبال خرید ناودانی سبک باشید، با نمونه های روس آن بیشتر مواجه خواهید شد.

به طور کلی تولید کننده های بسیاری در داخل کشور مشغول به کار هستند که ناودانی سبک از جمله محصولات اصلی آنها است. اما گفته می شود در میان این کارخانه های ایرانی تولید کننده هایی نیز وجود دارند که قادر به تولید ناودانی سنگین هستند.

انواع ناودانی سبک و سنگین در کدام کشورها ساخته می شوند؟

اگر قصد خرید ناودانی سبک و سنگین را دارید ابتدا بودجه و کاربرد مورد نظر خود را دقیقاً مشخص کنید و سپس به دنبال محصولی مطابق با نیاز و بودجه خود بگردید. شاید برای هر نوع کاربردی، مجبور به خرید محصولات وارداتی نباشید.

اشتراک گذاری