صنایع فولاد گسترده چین، در سال 2021 باید میزان کمتری از فولاد خام را تولید و در خروجی خطوط تولید خود قرار دهد؛ این گفته وزیر صنعت چین است که اخیراً توسط آژانس خبری شینهوا انتشار یافت.

بزرگ‌ترین تولیدکننده فولاد در جهان، احتمالاً تا روزهای پایانی سال 2020 توانسته از مرز تولید 1 میلیارد تن فولاد خام گذر کند. این در حالی است که مطابق پیش‌بینی‌های رسمی مقامات دولتی چین، با وجود رها شدن ناگهانی بازار از زخم بحران شیوع ویروس کرونا، در سال 2021 تقاضای 1.4 درصد بیشتر هم خواهد شد.

برنامه‌های میان‌مدت و بلندمدت پکن در مورد تولید فولاد

هرچند شیائو یاکینگ، وزیر صنعت دولت چین، به شکل قاطعانه‌ای از تمام بخش‌های صنعت بسیار پر التهاب و عظیم تولید فولاد خواسته تا کنترل را تولید کرده و در سال 2021 به شکل ملموسی کاهش دهند.

برنامه‌های میان‌مدت و بلندمدت پکن در مورد تولید فولاد

این اتفاق آخرین بار در سال 2015 رخ داده و از آن زمان تابحال، چین بارها از سوی بلوک غرب به تولید بیش از حد مجاز و بر هم زدن بازار متهم شده است. شیائو یاکینگ در یک کنفرانس کاری سالانه ضمن بیان موضوعات فوق، اظهار داشته که چین توانسته برنامه میان‌مدت خود برای 2016 تا 2020 را با موفقیت اجرا کرده و 150 میلیون تن از ظرفیت فولاد خود را به طور قطعی ببندد.

هدف از این برنامه میان‌مدت، کاهش قابل توجه سطح آلایندگی‌های ناشی از تولید فولاد کربن‌دار است. در مقابل اما مجدداً مطابق اظهارات وزیر صنعت، پروسه‌های تولید فولاد با آلایندگی کربنی پایین، استفاده از انرژی‌های سبز و تکنولوژی‌های نوظهور در تولید، همچنان در اولویت بوده و در این برنامه میان‌مدت نیز همچنان سیر صعودی دارد.

در سال 2021 نیز قرار نیست تولیدکنندگان به این سیاست‌های کلان پشت کنند و این کاهش میزان تولید فولاد خام، نباید منجر به صدمه دیدن این بخش از پروژه‌های کلان و بلندمدت شود.

ابعاد و جزئیات پنهان این تصمیم

البته تمام گفته و سیاست‌های وزیر صنعت توسط آژانس‌های خبری بازگو نشده و همچنان برخی از اطلاعات از این جلسه سالانه به بیرون درز نکرده است. این موضوع با در نظر داشتن محافظه‌کاری مقامات چینی و همچنین لزوم حفظ اطلاعات سری، کلیدی و اثرگذار، کاملاً منطقی و نرمال است.

اما با این حال می‌توان برخی از جزئیات را با توجه به سیاست‌های کلان دولت در قبال بخش تولید فولاد درک کرد. مثلاً کارخانه‌ها و خطوط تولید قادر به راه‌اندازی ظرفیت‌های جدیدی نیستند مگر اینکه حجمی مساوی با ظرفیت جدید را از ظرفیت‌های قدیمی کارخانه تعطیل کرده باشند.

البته تا اطلاع ثانوی در سال 2021 این امکان غیرفعال شده است. دولت چین با در نظر داشتن سواستفاده‌های محتمل و همچنین بدعهدی‌های صورت‌گرفته از سوی برخی از تولیدکنندگان، ترجیح داده فعلاً آنچه که مبادله ظرفیت نامیده می‌شود را متوقف و غیر قانونی اعلام کند.

بازار و تردیدها

باید در نظر داشت که برخی از اخبار ضد و نقیض، خبر از ایجاد شوک‌های مقطعی می‌دهند. اخیراً در یکی از خبرهای سایت به توقف فروش ورق فولاد ی از سوی “نیپون استیل” ژاپن در ماه ژانویه پرداختیم.

با کنار هم قرار دادن خبر مذکور و این خبر، می‌توان گفت احتمالاً بازار فولاد آسیا، که اثر بسیار عمیقی بر بازار جهانی دارد، از توازن خارج شده و احتمالاً شوک‌هایی را تجربه خواهد کرد. هرچند ابعاد و جزئیات این شوک‌ها، منوط به بررسی بیشتر جوانب مختلف است.

اشتراک گذاری